Vår egna whisky på Mackmyra

För fyra år sedan var vi på Mackmyra whiskyby för att delta i en rundvandring och sedan provsmakning av olika whiskyrecept. Det var en present från mig till min sambo. När vi ätit klart och testat oss fram spontanköpte vi ett alldeles eget fat. 

Mackmyra var den första som erbjöd kunderna att investera i sin egna tunna. Man valde mellan olika recept på drycken och sedan på olika typer av tunnor. Tunnorna som whiskyn ligger i ger ju karaktär till drycken så båda komponenterna är väldigt viktiga.

Tunorna förvaras sedan i Mackmyras olika lager. I början fanns lagren bara i Gävle (där Mackmyra håller till) men nu har de spridit sig till bland annat Fjäderholmarna. Man rekommenderas att provsmaka sin egen whisky 1 ggr per år för att se utvecklingen över tid men vi lyckades bara med en gång.

Vi var där för två år sedan och testade och noterade hur den smakade och så var vi där för några dagar sedan och testade igen. Väldigt kul att jämföra vad som hänt under två år.

  • Fattyp: Gravity
  • Fyllningsdatum: 08-jul-2013
  • Lager: Bodås Gruvlager
  • Recept: Elegant
  • Status: Buteljeringsbar

Allt klart

Nu är det så att whiskyn är klar. Den ska ligga mellan 3-5 år beroende på recept och tunna och vår hade nått sin peak just nu, enligt oss och Mackmyras experter, så det är dags för buteljering. Så kul. 30 liter ca ska hällas upp på flaska (ca 48 flaskor) och vi tar oss till Danmark för att plocka ut dem. Ja, man bör lämna landet Sverige för att slippa den hutlösa alkoholskatten.

Att köpa en tunna är en kul grej att göra tillsammans med släkt och vänner. Kull också att ta sig dit en gång om året och göra en grej av det. Jag kan varmt rekommendera det.

PS. Nej, detta är INTE ett sponsrat inlägg. Har kostat oss en stor summa pengar det här och Mackmyra har inget med inlägget att göra. 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.