Potatisprovning – en isbrytare!

Potatisprovning – en isbrytare! En potatisprovning, nobelmiddag i tre rätter och medicinsk yoga är receptet för ett lyckat firande av ett nytt år!

Gud vad jag älskar att fira nyår som vuxen. Jag har en sådan alkoholångest och har i många år skytt storhelger bara på grund av alkohol. Det är inte jag som har problem, eller jo egentligen, men jag klarar inte av onyktra människor. Roten till det är ett vidrigt ex som var missbrukare som förstörde varenda storhelg i många år. Men skit i det, nu återgår vi till detta nyårsfirande.

I år besökte vi Tanja och Joakim på deras gård i Edsbro. Var där för två år sedan och älskade det. I år var vi tre par och Tanjas syster och så en liten bebis på 4,5 månad.

Vi började kvällen med en liten övning och när de berättade vad det skulle vara så tittade vi alla på varandra med stora ögon – potatisprovning?

Värdparet hade köpt sju sorters potatis, inga konstigheter utan sådana som man kan hitta i mataffären. De hade kokat dem och sedan gett oss alla en varsin lapp. Man tar en potatis, man luktar och smakar på den. Man bedömer den utifrån doft, smak och konsistens. Tanken är att man ska diskutera med andra om vad man själv tycker. Jag tar den första potatisen i ledet, de var arrade i en viss ordning, och smakar. Ja men visst, en god potatis som smakar…. potatis. Som luktar… potatis. Ok.

Tar nästa potatis och pang, en helt annan lukt, en helt annan smak, en helt annan konsistens. Och nästa samma sak och nästa. Jag var helt blown away över att potatis kan smaka så olika. Vi fick också ta en bit av potatisen med en klick äkta smör på och jävlar i min lilla låda vad gott det blev. Så nu kan jag kalla mig för en riktig potatis-konnässör.

I övrigt så hade Tanja skapat en tre-rätters meny inspirerad av Nobelmiddagar genom tiderna. Hennes vän som också är sommelier hade noga valt ut rätt vin till rätt maträtt. Jag tackade i förväg nej till rött vin till grytan och sa att jag bara kan dricka det vita vi hade till förrätten (jag är allergisk) men det fick jag minsann inte utan då hade man tagit fram ett vitt vin som skulle funka. Älskar detaljer.

På nyårsdagen började vi alla med en gemensam medicinsk yoga som var så underbart att väcka kroppen med. Ett stort tack till Tanja och Joakim för ett underbart firande och gästvänlighet.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.