Influencer = Sellout?

Yrket influencer är väldigt nytt, jag fattar det, men folks okunskap är lite skrämmande. I dag såg jag en reklamfilm med en väldigt känd influencer, hen arbetar alltså 300% med det, i en kommentar stod det “Sellout”. 

Vad är det med yrket som folk inte förstår? Vad vill du/ni att vi som sitter på kunskapen ska förmedla? För vi vill verkligen få alla att förstå vad det innebär. Här kommer i alla fall två jämförelser som kanske kan få er att förstå lite mer.

Fast heltidstjänst på marknadsavdelning

Kontorstider, typ 9-17 med 1h lunch och snack med kollegor eller planlöst promenerande på stan i solen. Lite fikaraster, lite slösurf men annars hårt arbete och många möten och beslut och dokument, mail och adhoc lösningar.

Klockan slår 17.00 och datorn stängs av, kanske placeras i ett skåp på jobbet. Drar i väg till gymmet, kör en klass för att koppla av och åker sedan hem för att duscha och kolla på en film. Helt bortkopplad från jobbtankar, vet precis när klockan ringer i morgon och vad som förväntas.

Ledig helger, klämdagar och halvdagar.

Influencer

Bollar några olika samarbeten samtidigt. Måste se till att nyttja produkter eller tjänster hela tiden, får ju betalt för det oavsett om man gillar det eller inte. Varenda mikrosekund går åt till att fundera om om man filmat och fotat tillräckligt, varje maträtt man äter ska fotas, varje möte ska dokumenteras, varje samarbete kräver övertid av innehållsskapande, filmande, fotande, redigering, publicering, avtal, kontrakt. Inte ens när man ska sova kan man släppa det för man kanske har ett betalt samarbete med någon som säljer sängar, sängkläder eller appar för bättre sömn.

Om det är vardag eller helg spelar ingen som helst roll!

Man MÅSTE närvara på mingel och fester fastän man ligger sjuk, har migrän eller är på väg in i en vägg, man har ju skrivit avtal. Man MÅSTE nyttja en produkt som man kanske inte alls gillar för man har ju skrivit ett avtal. Man MÅSTE ta vissa dealar för man måste tjäna pengar för att kunna betala för kamerautrustning, dator, videoredigering, mikrofon, podcaststudio och allt som krävs för att kunna utföra sitt jobb.

Man kan inte ha en trött dag helt utan smink och bara planlöst tv-zappande för ens följare räknar med viss mängd bilder och filmer på vissa kanaler. Man MÅSTE vara på topp hela tiden. Ta Bianca Ingrosso tex. En fantastisk tjej som verkligen vill göra allt för att vara “fröken duktig” men sprang rätt in i väggen, hon fick aldrig chansen att andas ut, att dra omkring i mysbyxor och bara stänga av och ner en stund.

En influencer förväntas jobba 24/7, ALLTID! Kan aldrig koppla av, inte ens på semestern. Om någon kallar en influencer för sellout så har man verkligen inte fattat något alls. Det är deras LÖN! Det är rollens uppgift att synas tillsammans med varumärken. Det är ett YRKE!

Men vi älskar yrket influencer

Trots detta svinhårda jobb så älskar både jag och alla andra yrket som influencer. Det är tuffare än alla andra jobb men man får också en superhärlig upplevelse, träffar sjukt mycket folk, man uppskattas oftast och har man tur blir man stor och känd och får bättre avtal, men vägen dit är lång och de som kämpar mot målet är värda varenda uns av uppmmärksamhet och uppdrag, så klart mot pengar och inte prylar. 

Vill du veta mer? Är du nyfiken på rollen?

Influencers of sweden

Boken Yrke: influencer. Så gör du karriär på nätet

3 Comments

 1. La Linda

  4 juli, 2018 at 15:39

  Toppenbra inlägg MEN jag vänder mig mot det faktum att du påstår att man tar vissa deals trots att man inte står för produkten. DÅ är man en sellout. Trovärdigheten är det viktigaste!!

 2. Uppochhoppa

  4 juli, 2018 at 15:42

  “Måste”. Det här behöver vi omdefiniera tycker jag, för om man måste jobba totalt ohållbart för sin egen hälsa för att vara en influencer skapar vi ingen plats. Jag vill tro att man kan jobba mer som nr 1, men med sina EGNA kanaler. Med system, fokus och prioritet på vad och mär och ha med sin hälsa. Det yrket du beskriver i nr 2 vill jag inte ha som definition, då är man en helt GENOMKASS egen chef. Har varit där, men återvänder inte. Det är upp till var och en att definiera sitt yrke och dess innehåll nen jag ser en stor fara att influencers säger att de är influencers för att de har 100 bollar i luften och aldrig kan missa nåt, eller vara ledig. Det är till och med olagligt att arbeta så.

  1. admin

   4 juli, 2018 at 16:44

   Nej nej.. Det är inte ett hållbart sätt att jobba. Det var inte det jag menade. Jag blev irriterad på att folk kallar det för sellout när de inte har en aning om vilket jobb de lägger ner. Syftet var att belysa hur hårt de kämpar och att vissa typ måste överbevisa sig då folk inte fattar att det är ett yrke. Trust me.
   Ska korrigera texten om det uppfattades fel.
   Jag jobbar själv som en som anlitar influencers och vet dess värde.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.